Nieuws

20 belangrijke golfregels
Golfegels zijn belangrijk maar je hoeft ze echt niet allemaal precies uit je hoofd te kennen. We hebben hier 20 belangrijke op een rij gezet, die je ook nog geprint en wel mee kunt nemen naar de golfbaan.

Bekijk de 20 regels

 

 

 

 

 

 

Vandaag hadden we voor de verandering een pepernoten wedstrijd op onze mooie Par-3 baan waarbij meedoen belangrijker was dan winnen.

 

Gelukkig was het weer niet zo slecht als in eerste instantie werd voorspelt. Na de loting voor de flight-indeling zijn we lekker de baan op gegaan, teams van 2 tegen 2 met Texas scramble als spelvorm.

 

Nadat de eerste 9 holes waren gelopen was er even een korte pauze. Onder het genot van warme chocolademelk met overheerlijke slagroom was er even tijd om de handen op te warmen en te genieten van de, je raad het al, rijkelijk aanwezige pepernoten..

 

Hierna werden de tweede 9 holes gelopen waarbij we aan het eind toch nog een beetje te maken kregen met een beetje regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Al met al een hele gezellige middag en na de ontvangst van een chocoladeletter weer lekker naar huis.

 

 

----------------------------------

 

 

Beste golfvrienden.

 

Na een succesvolle vreemde baanwedstrijd op Artlandgolf nabij Het Duitse Ankum in 2019 moest het er toch weer van komen. Dit keer wat dichter bij huis en tussen de covid-19 golven door konden wij de baan op Exloo bespreken. En zo werd er een golfarrangement geregeld.

 

Bij aankomst bleek de goede sfeer met appelgebak en koffie bevestigd te worden en iedereen bleek er veel zin in te hebben.

Het beloofde volgens Buienradar een mooie dag te worden met misschien een enkel klein motregentje waarmee we dan ook op hole 10 moesten startten. Het deerde blijkbaar niemand en na een vijftal holes werd het langzaamaan droger en de temperatuur steeg gelijk met de scores. Er werd meteen de Longest geslagen door Ineke Wegkamp en Dirk van Klinken.

 

Op naar de lunch die gekozen kon worden uit een kaart met heerlijke lunch gerechten en met een drankje er bij kon men zich weer opmaken voor de volgende ronde op de kleine eerste negen holesbaan. Hoofdzakelijk bestond deze uit zeven zeer strategische Par drie en twee Par vier holes. Twee uur later zat iedereen weer met een drankje aan tafel en de bekende verhalen van ‘Op die en die hole met mijn zoveelste slag had ik….enz’. Met alle  anekdotes aangehoord te hebben en de bekendmaking van de winnaars konden we met een tevreden gevoel huiswaarts keren.

Volgend jaar maar weer organiseren was het slotcredo van iedereen maar dan proberen met spelers die niet gebruikelijk in de inloop spelen gaf onze secretaris Herjan aan. Weer een mooi ervaring denk ik met een hoog “ons” gehalte.

 

De eerste plaats werd bezet door Dirken Sietse Omvlee met beide 39 punten. De tweede plaats met 35 punten werd gedeeld door Lute Jacobs en Ineke. Ik zelf mocht de dag afsluiten met een derde plaats met 29 punten. Het houtsnijwerk  “Birdie” viel ten deel aan Sietse.

 

Met sportieve golfgroet,

Robert Vennink.

 

------------------------------------

 

Ken jij de 'winterregels'? Dat zijn plaatselijke regels die tijdelijk ingevoerd kunnen worden om golfers een beetje te helpen als de baan er minder goed bij ligt door slechtere weersomstandigheden. Hier lees je alles wat je moet weten. Doe er je voordeel mee!
Plaatsen.
 
In het regelboekje is geen apart hoofdstuk gewijd aan winterregels. We hebben het dan ook eigenlijk over regels waarmee je in winterse omstandigheden vaak te maken krijgt.
 
Maar er is één regel die wel te beschouwen is als een echte winterregel: plaatsen. Het is in feite een local rule (plaatselijke regel) die alleen in de koude maanden geldt en alleen op kort gemaaide delen van de baan (bijvoorbeeld fairway, voorgreen en de apron rond de green). De winterregel plaatsen houdt in dat je de bal mag schoonmaken en plaatsen.
 
Hier volgt de precieze formulering van de plaatselijke regel:
Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt, mag zonder straf worden verplaatst of opgenomen en worden schoongemaakt. De speler moet de bal plaatsen binnen 15 cm van de plaats waar hij oorspronkelijk lag, maar niet dichter bij de hole. De speler mag de bal eenmaal verplaatsen of plaatsen en nadat de bal is verplaatst of geplaatst is hij in het spel.
 
Noot: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager.
 
Europese golfbanen mogen de winterregel plaatsen (preferred lies) laten gelden in periode tussen 1 november en 30 april omdat de fairways dan vaak minder fraai zijn. De ligging van de bal is in de winter vaak veel minder goed dan in de zomer en het komt ook vaak voor dat er modder aan de bal zit.
 
Dus als je in deze periode golf gaat spelen, kijk dan of er geplaatst mag worden op de baan die je speelt want je hebt er groot voordeel bij als het mag. Het is te vinden in de local rules van de club, in de baanstatus op de website of op het publicatiebord vlakbij de eerste hole.
 
Overigens: er mag geplaatst worden maar het hoeft niet. En wat veel golfers niet weten is dat deze regel en qualifying elkaar in de winter niet uitsluiten. Qualifying wil zeggen dat je een qualifying ronde kunt spelen die meetelt voor je handicap. Maar plaatsen en qualifying spelen gaan alleen samen in de periode 1 november-30 april.
 
Een local rule die het hele jaar toegepast kan worden, is bal schoonmaken (lift and clean). Hierbij moet de bal op exact dezelfde plek worden teruggeplaatst. In het regelboekje staat: Condities zoals uitzonderlijke natheid waardoor veel modder aan de bal kleeft, kunnen aanleiding zijn om onder deze omstandigheden toe te staan dat de bal mag worden opgenomen, schoongemaakt en teruggeplaatst.
 
In dat geval geldt een plaatselijke regel zoals deze: Op het kort gemaaide gedeelte/overal door de baan mag een bal zonder straf worden opgenomen en schoongemaakt. De bal moet worden teruggeplaatst.


----------------------------------------------------------

 

 

 

 Vandaag stond er een funwedstrijd op het menu Het weer werkte mee.

En de spelers vertrokken vol goede moed op hole 1.
Er werd met volle overgave gespeeld, en dit was ook na afloop te zien aan de uitslag.
Er zat tussen het team dat gewonnen heeft en het team dat als laatste eindige maar 3 punten verschil.

Flight 5 bestaande uit: Herman Kuiper,Justin Engberts en Willen de Graaff  werden de winnaars.


---------------------------------------------------

Gisteren hebben de vrijwilligers van onze club die hebben meegeholpen om het EmmenOpen tot een succes te maken een Masterclass gehad van Martin Kavanagh. Was weer uiterst leerzaam!

----------------------------------------------------------
 

 

 

Bah, wat een druilerige dag vandaag,niet echt uitnodigend om een lekker rondje op de golfbaan te lopen. Hoe anders was dat gisteren 2 oktober tijdens onze afsluitende maandcup.
Mooi weer en een baan die er goed bij lag waren de condities waaronder gespeeld werd. Hoewel het aantal deelnemers iets minder was dan de vorige keer werd er niet minder hard gestreden om de overwinning. 

Bij de dames werd de wedstrijd en het totaalklassement gewonnen
door Ineke Wegkamp- Schepers.
Bij de heren was de dubbelslag een prooi voor Wim hoefsloot.
De longest bij de heren werd tevens gewonnen door Wim hoefsloot, bij de dames ging deze naar Ria Ottens. Al met al was het wederom een leuke dag. Tot de volgende keer

 

 Eerst volgende wedstrijd  "herfstwedstrijd' op zondag  31 oktober.

 

-----------------------------------

 

Albert, Trijntje en Boudewijn Oost,
hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de Zwerfkeien!!!

 

 

 

 

--------------------------------

 

 --------------------------

 Enkele leden van onze club hebben de handen afgelopen week uit de mouwen gestoken.
De schuilhut bij hole 1 is opnieuw in de verf gezet.

Op de drivingranche zijn nieuwe matten en ballenkorfjes geplaats.
De vlaggenstokken en verwijzing borden zijn schoongemaakt.

 

 

Beste golf liefhebbers,


We willen jullie via deze weg op de hoogte brengen van het initiatief van Peter Schuitema. U allen vast wel bekend.
Een aantal leden heeft al een mail met uitleg van Peter ontvangen. Om niemand uit te sluiten leek het ons, na een vraag van Peter, beter om jullie deze mail te sturen.

Peter heeft een site waarop de geïnteresseerde spelers, gerealiseerde scores op de Par3 baan, kunnen invullen. Zo zou er een leuke interne competitie kunnen ontstaan tussen de diverse mensen. De site biedt de mogelijkheid om een handicap te hebben op de korte baan.

 

Omdat dit geen officiële wedstrijd is en omdat men op eigen initiatief in groepen van 2 moet spelen, valt dit binnen de coronamaatregelen.

Heb je interesse, dan kun je Peter een mail sturen naar pieter.schuitema@ewetel.net

Hij maakt dan een account voor je aan en zal een korte mail met uitleg sturen. Daarna kun je inloggen op het internetadres www.ericagolfpar3.de


We vinden het een leuk initiatief en wensen jullie veel plezier met het idee.   

Mochten er nog meer mensen zijn met leuke ideeën/suggesties dan kun je deze sturen naar wedstrijdleiding@golfclubzuiddrenthe.nl

 

 Vriendelijk groetend,


De wedstrijd commissie

 

----------------------------


Hoe  repareren van pitchmarks?
en natuurlijk leggen we uitgeslagen plaggen ook terug.

Dit gebeurt in veel gevallen niet of niet goed.

Bijgaand filmpje  laat zien hoe men op de juiste manier pitchmarks repareert.

 https://www.youtube.com/watch?v=DUQncoVFrwU&feature=youtu.be

 
  

-------------------------------------------------------

Prachtige "trofeeën" voor Golfclub Zuiddrenthe.

Frans Engelbertink heeft speciaal voor onze golfclub,  Birdies, Giraffes en Hondjes gemaakt.
Trijn voegt hier een mooi “beeldje” bij voor degene die in een wedstrijd  of inloop,  een hole in one slaat!!!!!

De bedoeling hiervan is dat deze in  diverse wedstrijden als “ trofeeën “ beschikbaar zijn.

*  De Birdies zijn beschikbaar voor de woensdagmorgeninloop
     en de onderlinge wedstrijden van de vereniging.

*  De Giraffes, voor de longest in clubwedstrijden,
    1 x per maand. (minimaal 10 deelnemers)

*  De Hondjes, voor de nearest in clubwedstrijden. (minimaal 10 deelnemers)

Frans en Trijn bedankt!!!